Lesplan

Hieronder staan de uitgangspunten van ons lesplan benoemd. Meer informatie per klas vind je in de schoolgids.

Leren met hoofd, hart en handen

Op de vrijeschool draait leren om beleven en ontdekken. Kinderen duiken niet alleen met hun hoofd in de lesstof, maar ook met hun hart en handen. Of het nu gaat om een sprookje in de kleuterklas (groep 1-2), een rekenles vol beweging of een creatieve opdracht in de bovenbouw — de leerstof wordt altijd tastbaar en betekenisvol gemaakt. Zo leren kinderen niet alleen wat iets is, maar ook waarom en hoe het is.

Rust en ritme als basis

Kinderen gedijen bij duidelijkheid en voorspelbaarheid. Daarom speelt ritme een grote rol op de vrijeschool. In de kleuterklas betekent dat bijvoorbeeld vaste momenten voor knutselen, brood bakken en sprookjes vertellen. In de hogere klassen zorgen periodelessen, gym en creatieve opdrachten voor een fijne afwisseling tussen inspanning en ontspanning. Door de dag, week en het jaar ritme te geven, creëren we voorspelbaarheid en houvast, waardoor kinderen zich veilig voelen en met vertrouwen kunnen leren.

Bewegen = beter leren

Leren is bij de vrijeschool geen kwestie van stilzitten en luisteren. Beweging is een krachtig hulpmiddel om dingen via voelen te begrijpen. Tafels leren de kinderen door te klappen, te springen of ritmisch te stampen. Bij vakken als euritmie combineren we muziek en taal met beweging. Zo krijgen kinderen de leerstof letterlijk in hun lijf, waardoor het beter blijft hangen.

Verhalen die raken en inspireren

Van de eerste sprookjes in de kleuterklas tot de fascinerende mythen en sagen in de bovenbouw: verhalen spelen een belangrijke rol in het onderwijs. Ze maken moeilijke onderwerpen toegankelijk en brengen lessen tot leven. Kinderen tekenen de verhalen na, maken er een toneelstuk over of schrijven eigen versies. Zo leren ze niet alleen taalvaardigheid, maar ook creatief denken en hun emoties uiten.

De wereld ontdekken

De wereld om je heen leren begrijpen? Dat doe je door te kijken, te doen en te beleven. In de onderbouw ontdekken kinderen de seizoenen, planten en dieren. In de hogere klassen leren ze over ambachten, bouwen ze samen een huis of verkennen ze de wereldkaart. Door die verbinding met hun omgeving leren kinderen niet alleen over de wereld, maar ontwikkelen ze ook respect en verwondering voor alles om hen heen.

Periodeonderwijs

Elke schooldag op De Vuurvogel start voor klas 1 t/m 6 (groep 3 t/m 8) met het periodeonderwijs: een blok van bijna twee uur waarin drie à vier weken lang één thema centraal staat en die we tot leven brengen met verhalen, opdrachten, tekeningen, schilderingen, liedjes en spreekbeurten. Aan het eind van elke periode nemen de kinderen hun periodeschrift mee naar huis, zodat ouders kunnen meegenieten van wat er allemaal is geleerd en gedaan.