Ouderbetrok­kenheid

Vrije scholen staan bekend om hun hoge ouderbetrokkenheid. Dit geeft veel verbondenheid en plezier. En soms ook agenda-technische uitdagingen… Dus waarom doen we het op deze manier? En hoe ziet die ouderbetrokkenheid eruit op De Vuurvogel? Dat kan je hieronder lezen.

Ouderbetrokkenheid als fundamenteel onderdeel onderwijsproces

Voor vrijescholen is ouderbetrokkenheid een fundamenteel onderdeel van het onderwijsproces. Een actieve, zorgzame en bewuste betrokkenheid van ouders draagt bij aan de ontwikkeling van het kind op verschillende niveaus. Leren en opvoeden doen we samen: voor iedereen leerzaam en wel zo leuk. De basisschool is ook de perfecte plek hiervoor: de kinderen vinden het vaak fantastisch als ze jou op school of in de klas zien helpen. Nu nog wel - dus grijp je kans!

Klassenouders en standaard hulp aan de klas

Zoals de meeste scholen hebben wij ook klassenouders. Zij zijn de schakel tussen de leerkrachten en de ouders. Zij zorgen dat de hulp die gevraagd wordt voor de klas wordt verdeeld onder de ouders. En helpen met signalen op te vangen als er iets speelt onder de kinderen of ouders zodat dit snel besproken kan worden.

Aan ouders wordt gevraagd om te helpen met dingen als klassendienst, handwerken, tuinbouw, jaarfeesten en excursies.

Werkgroepen

Naast dat we een ouderbestuur hebben, pakken we ook bepaalde werkzaamheden samen op in werkgroepen. Die bestaan meestal uit een combinatie van ouders, schoolbestuur, schoolleiding en leerkrachten. Voorbeelden zijn de werkgroepen najaarsmarkt, huisvesting, en verkeer.

Dankbare werkzaamheden, en een mooie manier om jouw vaardigheden als aannemer, designer, ambtenaar, IT-er, etc in te zetten voor het goede doel!

Schoolbibliotheek voor kinderen

Op De Vuurvogel hebben we een eigen schoolbibliotheek. Een team van ouders zorgt dat er leuke boeken zijn die passen bij leeftijd en leesniveau. Kinderen hebben wekelijks een bieb moment in de klas, waarbij bieb ouders ze ondersteunen bij het kiezen van een leuk boek. Alles om te zorgen dat er veel en met plezier gelezen wordt!

Vrijdagochtend: Schenkerij met Ouderbieb

Iedere vrijdagochtend van 8:30 tot 9:30 uur is er in de hal op de Faunalaan de Schenkerij en Ouderbieb. Een laagdrempelig moment om elkaar te spreken en inspiratie op te doen bij elkaar en in de Ouderbieb. Ook kleine kinderen zijn van harte welkom. Zij kunnen heerlijk door prentenboeken bladeren onder het genot van een kindercappuccino.

De Schenkerij en Ouderbieb worden gerund door teams van ouders die om de beurt op vrijdagochtend zorgen voor uitleen van boeken en thee en koffie schenken tegen een vrijwillige bijdrage. De uitleen van de boeken is gratis.

Ouderkoor en muzikale opmaten

We hebben een ouderkoor. Een aantal keer per jaar rond de jaarfeesten verzorgt het ouderkoor een ‘muzikale opmaat’ op school: voor de lessen beginnen geeft het ouderkoor een kort concertje. Heerlijk om de dag met muziek te beginnen. Rond de adventtijd zijn er twee weken lang bijna dagelijks opmaten waarbij iedereen zich kan inschrijven (leerlingen, leerkrachten, ouders) om een mini-concertje te geven.

Jaartafel

In de hal op school en in de klassen hebben we jaartafels. Die worden ook door ouders verzorgd. Een jaartafel is een visueel hulpmiddel dat wordt gebruikt om de seizoenen, feestdagen en belangrijke gebeurtenissen van het schooljaar te markeren. Het is een manier om de verbinding van het kind met de natuur, het ritme van het jaar en de culturele en spirituele feestdagen te versterken. En het ziet er gewoon gezellig uit.